Αυθαίρετη Δόμηση - Τακτοποίηση Ακινήτων - Άδειες Μικρής Κλίμακας

Παρασκευή, 11 Δεκέμβριος 2015.

Αυθαίρετη  Δόμηση - Τακτοποίηση Ακινήτων - Άδειες Μικρής Κλίμακας
Πάντα στη Ελλάδα υπήρχε το φαινόμενο της αυθαίρετης δόμησης. Δεν αποτελεί καινούργια πρακτική αλλά τα τελευταία χρόνια έχει παρουσίαση έξαρση. Άποψη μου είναι ότι η επιδείνωση της κατάστασης άρχισε μετά το καινούργιο τότε Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό του 1985 ( ΦΕΚ Α 210) ν. 1577 του 1985.
Πράγματι μέχρι τότε είχαν οικοδομηθεί κτήρια χωρίς καμία οικοδομική άδεια πλήρως αυθαίρετα ακόμη και σε κεντρικά σημεία πόλεων. Μετά όμως το 1985 εκτός από αυτή τη πρακτική είχαμε και το φαινόμενο των Ημιυπαιθρίων Χώρων. Στην αρχή οι Μηχανικοί και αρχιτέκτονες δεν γνωρίζαμε τι σημαίνει αυτός ο όρος. Σύντομα όμως το μάθαμε καλά.

Οι αγοραστές κατοικιών πάντα ρωτούσαν τους πωλητές κατασκευαστές κατοικιών: ποιός είναι ο Ημιυπαίθριος Χώρος; Εάν ο πωλητής τους έλεγε ότι αυτοί οι χώροι είναι παράνομοι τότε του απαντούσαν: γιατί να χάσω το 20 % επί της επιφανείας του διαμερίσματος που θα αγοράσω και που δικαιούμαι να έχω; Σιγά τη παρανομία, μία βεράντα είναι με ντουλάπα και θέρμανση, χωρίς κάγκελο, με στηθαίο και απλώς τον κλείνεις με ένα παράθυρο. Και αν κάτι συμβεί ξηλώνω το παράθυρο!!!

Δύσκολα πλέον ξεριζώνεις τέτοιες νοοτροπίες.

Και το ερώτημα είναι τι κάνεις με τα εκατομμύρια τέτοιων παραβάσεων; Μπορείς να τις γκρεμίσεις;

Άποψη μου είναι ότι καλώς ο νομοθέτης αποφάσισε να κλείσει αυτή τη παρένθεση έστω και με αυτό τον τρόπο. Η πρακτική αυτή έπρεπε να σταματήσει. Ο τρόπος ο οποίος ελέγχουν το ακίνητο πλέον οι αρχές είναι ο πλέον ορθός μέσω του Ελεγκτή Δόμησης στα δύο στάδια ανέγερσης της κατασκευής.

Επίσης το ακίνητο ελέγχεται από ιδιώτη μηχανικό πριν από κάθε δικαιοπραξία εφόρου ζωής του, προκειμένου ο μηχανικός να δώσει τη σχετική βεβαίωση για να προσαρτηθεί στο συμβόλαιο μεταβίβασης, γονικής παροχής, υποθήκη κλπ.

Οι παρανομίες που έχουν υλοποιηθεί μέχρι και τις 28-7-2011, ν.4378/13 άρθρο 5, μπορούν να τακτοποιηθούν ( όχι να νομιμοποιηθούν).

Οποιαδήποτε αυθαιρεσία μετά από αυτή τη ημερομηνία ακολουθεί το παλιό νόμο αυθαιρέτων επιβάλλοντας το πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει πλέον να σκεφθούν σοβαρά πριν προβούν σε οικοδομικές τροποποιήσεις του ακινήτου τους και να συμβουλευτούν μηχανικό. Ως επί το πλείστον οι επιθυμίες του ιδιοκτήτη μπορούν να υλοποιηθούν και δεν αποτελούν αυθαίρετη κατασκευή.

Ειδικά σήμερα πολλές εργασίες μπορούν να γίνουν, όπως επισκευές, κατασκευές στον ακάλυπτο, απλά εκδίδοντας με συνοπτικές διαδικασίες μία άδεια μικρής κλίμακας.
Ανακαίνιση

Ανακαίνιση

Αυθαίρετα

Αυθαίρετα

Ενεργειακή αναβάθμιση

Ενεργειακή αναβάθμιση

Πωλήσεις ακινήτων

Πωλήσεις ακινήτων

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Παράσχου 34, Αθήνα, Πεδίον Άρεως
Πάρος, Χρυσή Ακτή (Βελανιές)

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευτέρα - Παρασκευή
9 AM - 5 PM
Σάββατο
10 AM - 3 PM

ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΑΣ

Κιν.:
+30 694 554 4184
Τηλ. Αθήνα:
+ 30 210 645 0060-1
Τηλ. Πάρος:
+30 22840 43 442
Email:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.